De ce desenez ochii “închiși” ?

Fiindcă mi s-a tot pus întrebarea aceasta, chiar și de către cunoscuți sau apropiați, voi răspunde pe înțelesul tuturor (în sfârșit).

Căutând să îmi confirm lucrul acesta, m-am uitat prin arhiva de desene și am găsit primele desene realizate cu ochii închiși, între 2013-2014. În perioada aceasta, boala autoimună Behcet și-a făcut cel mai tare de cap în interiorul meu și mi-a atacat ochii lăsându-mă cu 5-10% vedere la ochiul stâng și 50-60% vedere la ochiul drept. Mult timp a fost greu pentru mine să înțeleg informația aceasta și ce se întâmplă cu mine (încă procesez). Nu am decis conștient să încep să desenez ochii în această manieră (înainte de această perioadă erau deschiși). A fost un lucru involuntar, o decizie luată de subconștientul meu. Cele mai interesante lucrări, cu însemnătate ascunsă printre linii și forme au fost desenate tot de subconștientul meu. Eu nu aș fi fost în stare să trec iar prin acele emoții în timp ce desenam.

Sper că nu v-am pierdut.

După câțiva ani a apărut această întrebarea din ce în ce mai multe locuri, iar eu am început să fiu conștient că de fapt încercam să transmit un mesaj prin acești ochi închiși (un țipăt de ajutor). Mult timp mi-a fost rușine să spun public că am o problemă, că sufăr de o boală rară, că am nevoie de ajutor. Când am inceput să o accept, mi-am dat seama că ochii închiși mă pot ajuta în găsirea stilului propriu (unii artiști fac asta o viață întreagă).

Câteva lucruri de clarificat în încheiere:

– știu/pot să desenez ochi (în caz că te întrebai asta). Am o serie de desene dedicate doar ochilor.

– dacă clienții mei au dorit vreodată ochii deschiși sau făcuți intr-un anume fel, eu le-am respectat decizia.

Sper că ți-am răspuns la această întrebare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *