Sfaturi și idei pentru artiștii ce se află la început de drum

Am citit undeva despre creativitate, că este ca un mușchi ce trebuie dezvoltat, muncit și antrenat.

În primele mele zile de facultate, un profesor ne-a descris cum vede el creativitatea. Ne-a spus să ne imaginăm că mintea noastră este la început ca o bibliotecă cu rafturile goale. Apoi, ne-a spus el, de fiecare dată când vom deschide o carte, ne vom uita la un tablou, vom vedea un film, va fi ca și cum vom adăuga o carte nouă în acea bibliotecă. Fiecare carte adăugată în bibliotecă poate fi o idee. Mintea noastră va căuta în bibliotecă ideile de care are nevoie în procesul nostru creativ. De asemenea, a completat el, că ar trebui să facem asta cât mai des și cât mai mult, deoarece pentru a crea idei noi, este nevoie să combinăm idei vechi. Și cu cât avem această bibliotecă mai plină de cărți, cu atât mai diverse și mai creative vor fi ideile noastre.

Când e cel mai bine să desenez?

  • Oricând. Dacă ai o idee acum, apucă un creion și mâzgâlește. Ideile se uită foarte repede.

Ce să desenez?

  • Orice. Dacă ai o foaie albă în fața ta și nu știi cu ce să o umpli, poți încerca: fă-ți un mini portret sau o caricatură; încearcă să combini prin desen 2 animale; schițează o clădire din orașul tău, care îți place. Combină-le pe toate într-o compoziție.
ilustrație câștigătoare la un concurs organizat de Absolut Vodka, în 2012
  • Când nu știu ce să desenez, îmi umplu foaia cu forme geometrice pe care le transform în fețe. Cum? Le pun ochi, nas, gură, urechi, păr, etc.

Ia un caiet de schițe cu tine când faci plimbări prin oraș. Sigur vei găsi ceva interesant de schițat. De cele mai multe ori inspirația îmi vine stând afară, pe o bancă, pe un scaun, la o terasă, etc. Afară se pot întâmpla mult mai multe decât în casă, între patru pereți. Afară se mișcă oamenii pe lângă tine, pot sta în diferite poziții interesante, pot spune sau face acțiuni ce te pot inspira în noul tău desen.

  • Fă un desen sau o schiță în fiecare zi. Umple un caiet de schițe (poți alege câte o temă pe săptămână: de exemplu, în această săptămână voi desena diferite tipuri de încălțăminte, săptămâna viitoare voi desena tipuri de fructe, etc.) Eu am făcut așa cu expresii românești.

Poți vedea albumul cu expresii românești ilustrate de mine aici https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1429986777343209&type=3

  • Urmărește zilnic pe rețelele sociale cât mai mulți artiști/ilustratori/oameni creativi. Eu fac asta dimineața cât îmi beau cafeaua. Uităte-te la detalii și gândește-te cum le-a făcut.
  • Citește benzi desenate, urmărește desene animate, mergi la evenimente făcute de artiști/ilustratori (expoziții, Comic-Con, Street Delivery) și vezi ce fac nou. Uită-te la detalii, la linii, gândește-te cum a făcut acel detaliu care îți place și de ce.
  • Desenează fan art: dacă îți place un personaj dintr-un desen animat, copiază-l și apoi desenează-l în propriul stil – fan art. Încearcă să copiezi marii artiști, nu se vor supăra: Michelangelo, Da vinci, Klimt, etc. Desenează după fotografiile tale sau ale familiei. Desenează natura.
  • Să nu-ți fie teamă să-ți depășești limitele. E firesc să ne fie teamă să greșim, mai ales la început, dar cu timpul vei avea din ce în ce mai multă încredere în procesul tău creativ. Un sfat ar fi să schițezi foarte fin cu creionul și apoi să desenezi peste schiță cu un liner/pix cu gel/cariocă. Un altul ar fi să desenezi acel element care ți se pare dificil pe o altă foaie și să vezi dacă ești mulțumit de rezultat. Poți reface anumite elemente sau chiar desene iar data viitoare îți va ieși și mai bine.

Dacă uneori te simți lipsit de creativitate, cel mai bine este să te deconectezi, să iei o pauză, și să faci ceva ce îți face plăcere și te relaxează: să practici un hobby, să asculți o melodie preferată, să vezi un film, să te plimbi etc.

  • Desenează diverse forme/contururi aleatorii în creion. Încearcă să faci 1-2 forme cât mai mari pe pagină. Cu ce anume îți seamănă aceste forme? Poate seamănă cu o pisică cu pălărie sau un pește cu picioare, orice ar fi încearcă să dai viață acelei forme desenate de tine și nu te opune creativității. Lasă-te cât mai liber.
  • Combină prin desen două animale diferite

Poți vedea albumul întreg cu desene în care combin animale aici https://www.facebook.com/media/set/?set=a.321613759547283&type=3

  • Desenează ceva la alegere, fără să iei creionul de pe foaie. Începe mai întâi să îți scrii numele apoi desenează forme simple (pătrat, cerc, triunghi). Poți încerca diverse siluete sau poți desena chiar obiectele din preajma ta. Dacă nu ți-a ieșit din prima, încearcă de mai multe ori.
  • Un fel de telefonul fără fir: Acest exercițiu are nevoie de cel puțin 2 persoane. Prima persoană va desena un element, cum ar fi un copac, o casă, un animal etc.. După ce a făcut asta, va da desenul mai departe persoanei de alături. Această persoană va continua desenul cu un alt element la alegere care s-ar putea potrivi cu elementul/elementele anterioare (de exemplu dacă prima persoană a desenat o casă, a doua poate desena un gard). Următoarea persoană va face la fel, până este finalizat desenul.

Colaborarea cu alte persoane este una dintre tehnicile care ajută la dezvoltarea creativității.

  • Mai întâi, cu ochii deschiși, desenează diferite personaje sau obiecte la alegere (fructe, legume, obiecte din preajma ta, electronice etc.), apoi încearcă același lucru, dar cu ochii închiși.
  • Desenează primul gând care îți vine în minte sau un vis pe care l-ai avut recent. Cine știe ce va ieși? Mereu sunt surprins de ciudățenia viselor și complexitatea lor.
  • Scrie propria ta poveste într-un document word sau pe hârtii și apoi transformă scenele mai importante în ilustrații sau cadre de benzi desenate.
  • Dacă simți că stagnezi sau că nu evoluezi, încearcă să-ți ieși din zona de confort. De exemplu, încearcă să schimbi poziția personajelor (dacă ești obișnuit să le desenezi doar din față, încearcă să le desenezi cum arată de la spate sau din profil), tipul personajelor (scunzi, obezi, bătrâni, femei, copii) sau stilul lor.
  • Participă în luna octombrie la INKtober. Va trebui să desenezi în fiecare zi (timp de o lună) câte un desen nou după o temă impusă. Caută hashtag-ul #inktober pentru mai multe detalii.
  • Participă la workshop-uri/ateliere de desen.

Suport

Dacă ți-a plăcut acest articol și te-ai simțit inspirat, te rog să mă susții cu o mică donație aici: https://www.adrianserghie.ro/make-a-donation/

Cum puteți da de mine?

Mail: serghieadrian@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/adrianserghie.illustration/

Instagram: https://www.instagram.com/adrianserghie/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *